Rækkefølgen i IT-branchens tankegang er blevet vendt: Før hed den: Se hvad vi har opfundet - hvad mon det kan bruges til? Nu hedder det: Vi har et behov for en teknologi, der understøtter disse opgaver og mål - hvordan udvikler vi den?
Det hævder IT-brancheforeningens direktør Jakob Lyngsø. Han afviser dermed den skarpe kritik, som forfatteren Ole Grünbaum her på Computerworld Online giver IT-branchen.
Ole Grünbaum anklager blandt andet IT-branchen for manglende refleksion, besindelse og behovsanalyse. Han kalder IT-branchen en karikatur af en løsning på jagt efter problemer og opfordrer til ydmyghed og lydhørhed over for kunderne - både i det offentlige og i det private.
Konsekvenserne er - ifølge Ole Grünbaum - forvirring og handlingslammelse - især hos politikerne. Dermed svækkes både IT-udviklingen og IT-afsætningen i Danmark.
Har overdrevet teknologiens rolle
Men det er altså en gammel sandhed, som ikke længere har hold i virkeligheden, siger IT-brancheforeningen.
Enten har IT-branchen været for dårlig til udbrede det nye budskab, eller også har Ole Grünbaum ikke fulgt med, mener IT-brancheforeningens direktør.
Når IT-branchen holder seminarer og møder nu til dags, er det ikke længere teknologi, opfindelse og nørddrømme, der bliver debatteret ifølge brancheforeningens formand. I stedet drejer diskussionerne sig om, hvordan teknologier kan bruges.
- Hvis Ole Grünbaum var kommet med sin kritik for et år siden, havde han ramt plet. Men vi erkendte allerede sidste år, at teknologien i sig selv er fuldstændig ligegyldig. Den er kun højst 20 procent af det, der skal ske, siger Jakob Lyngsø.
Lyngsø medgiver, at IT-branchen gennem de sidste ti år generelt har overdrevet, hvordan den teknologiske udvikling i sig selv kan ændre ting i samfundet.
- Det fører hverken til et sundt samfund eller en sund IT-industri, hvis man bare skal sælge eller investere i teknologi for teknologiens skyld. Det handler om at se længere frem. I dag forsøger vi i IT-branchen at undgå at forføre, siger Jakob Lyngsø.
Politikere ej teknologi-forblændede
Han afviser også, at det offentlige forvirres og handlingslammes af vidtløftig IT-fremtidssnak fra industrien.
- Jeg synes, at de politikere, jeg møder, er meget med på, at det handler om diskutere samfundsudvikling og strukturændringer fremfor teknologi, siger Jakob Lyngsø.
Som eksempel på handling nævner Jakob Lyngsø Finansministeriets http://www.e.gov.dk/sitemod/design/layouts/default/index.asp?pid=420" target=_new>Den Digitale Taskforce, som arbejder for at fjerne konkrete forhindringer for indførelsen af digital forvaltning.
Jakob Lyngsø mener desuden, at det var IT-Brancheforeningens medlemmer, der inspirerede til oprettelsen af Den Digitale Taskforce ved at udarbejde rapporten "Bredbånd - levende kommunikation mellem mennesker, myndigheder og virksomheder". Rapporten kan ses http://www.itb.dk/dokumenter/bredbaand.pdf" target=_new>heri pdf-format.
IT-branchens kursskifte fra teknologi-lir til samfundsbehov betyder dog selvsagt ikke, at branchen er holdt op med at øjne muligheder for at hale ordrer hjem fra det offentlige.
IT-brancheforeningen forventer, at de kommende små generationer i sig selv vil forstærke behovet for øget digital forvaltning og elektronisk selvbetjening for at løse banale opgaver i det offentlige.
- Der vil opstå en konkurrencesituation om arbejdskraft. Den vil måske føre til, at vi i IT-branchen kan komme i en situation, hvor vores investeringer kan forrente sig, som Jakob Lyngsø udtrykker det.